Ärvdabalken (1958:637) och arvsklasserna

Om du inte är gift, har ingått partnerskap eller har skrivit ett testamente så fördelas din kvarlåtenskap enligt ärvdabalkens regler. Man delar då in dina arvtagare i tre klasser:

1. Första arvsklassen

Hit hör dina bröstarvingar, dvs dina barn, barnbarn osv. Varje arvinge får en lika stor del att dela på och är någon i första ledet avlidet så ärver dennes arvingar den laglotten.

Exempel: Lars, ensamstående, har tre barn varav två är i livet. Det avlidna barnet efterlämnar två barn, dvs Lars barnbarn. När Lars avlider delas hans kvarlåtenskap, låt oss säga 150 000 kronor, upp i tre lika stora delar, dvs 50 000 kronor/del. Hans barn som är i livet får alltså 1/3 (50 000 kronor) vardera, och hans två barnbarn får dela på den tredjedel som deras förälder skulle ha fått om denne hade varit i livet och erhåller således 25 000 kronor vardera.

Fosterbarn och styvbarn ärver endast om det finns ett testamente till deras fördel.

2. Andra arvsklassen

Hit hör i första hand dina föräldrar och i andra hand dina syskon och sedan deras barn. Dessa ärver endast om det inte finns någon arvinge i den första arvsklassen.

Arvsfördelningen är likadan som i första exemplet, dvs alla får lika stora delar.

3. Tredje arvsklassen

Den sista arvsklassen utgörs av i första hand dina mor/farföräldrar och om de inte längre lever så ärver deras barn, dvs dina mostrar/fastrar/morbröder/farbröder. Kusiner är inte arvsberättigade och detsamma gäller för denna arvsklass som för de andra: de ärver endast om det inte finns någon arvinge i de två föregående arvsklasserna.

Finns det ingen legal arvinge i arvsklasserna så tillfaller ditt arv den allmänna arvsfonden.

Är du sambo är det därför extra viktigt att skriva ett testamente till varandras förmån då man inte ärver varandra i en sådan relation! Detsamma om du är ensamstående och vill fördela din egendom på ett speciellt sätt.

Att skriva ett testamente

Att sätta sig ner och skriva om vad man vill skall hända med ens tillgångar efter att man har gått bort är inte roligt men ack så nödvändigt!

I dagens Sverige lever exempelvis allt fler par som sambos och får barn tillsammans utan att ingå äktenskap. Eftersom sambos inte ärver varandra som makar gör så kan det bli mycket svårt för den överlevande sambon att lösa ut arvingar om det värsta händer. Med ett testamente kan man se till så att den överlevande sambon åtminstone kan bo kvar i den gemensamma bostaden.

Ett annat exempel som man kan ta upp är när det finns särkullbarn med i bilden. Dessa har alltid rätt att få ut sitt arv direkt efter förälderns död, vare sig det finns en ny make/maka/sambo med i bilden. Genom att skriva ett testamente till sin partners fördel har då särkullbarnet endast rätt att få ut sin laglott, dvs halva laglotten.

Här kommer jag att skriva mer om detta och annat som hör ämnet Arv och Testamente.
Protected by Copyscape Online Plagiarism Test